Hoe maken we ons eten duurzaam?
Om de klimaatveranderingen te voorkomen moet ons voedselsysteem snel veranderen. Het is niet alleen voor wat we eten, als de manier waarop we ons voedsel maken.
Minder vlees en zuivel en meer plantaardig. Biologische kringlooplandbouw die betaalbaar is de beste oplossing voor het klimaat, de landbouwer/ de boer en voor de consument.
De grote Nederlandse vlees- zuivelbedrijven zijn samen verantwoordelijk voor een enorme uitstoot van broeikasgassen, dit is net zoveel als alle auto’s en vrachtwagens in een jaar in Nederland uitstoten. De grote klimaatschade ontstaat voornamelijk bij de productie van veevoer en het herkauwen van de runderen. De biodiversiteit (rijkdom aan planten en diersoorten) neemt door te intensieve landbouw in en boven de grond af.
Minder vlees en zuivel
Minder vlees eten is een veel gehoorde oplossing die een flinke positieve impact heeft op het klimaat. Eén dag in de week geen vlees eten maakt al een verschil.
De impact die de zuivelindustrie heeft op het klimaat komt voor een groot deel overeen met die van de vleesindustrie. Er is veel land, energie en water nodig en er worden te veel broeikasgassen uitgestoten.
Melkproducten kunnen het beste vervangen worden door alternatieve zoals soja-of havermelk en plantaardige alternatieven.
Kies vaker voor groenten en fruit uit blik, pot of vriezer.
Voor diepvriesgroenten en houdbare producten in een blik of pot worden groenten gebruikt die op de akker zijn geteeld in het volle grond seizoen. Dit is de periode waarin gewassen in de volle grond groeien zonder kassen, hierdoor is er minder energie nodig.
Voedingstoffen in conserveren.
Groenten uit blik, pot of diepvries bevatten evenveel voedingstoffen als verse groenten. Wel is het vaak zo dat er bij conserveren extra zout en/of suiker is toegevoegd. Wil je dit niet lees dan het etiket goed.
De supermarkt in? Let op keurmerken!
Op steeds meer producten in de winkel zie je keurmerken verschijnen. En dat is fijn, want keurmerken geven handvatten om bewuster boodschappen te doen. Zo zie je keurmerken bijvoorbeeld voor dierenwelzijn of dat een product per vliegtuig is vervoerd. Kwetsbare producten hebben vaak ook extra verpakkingsmateriaal nodig. Sommige keurmerken zoals On the way to Planet Proof en het EKO-keurmerk stellen extra duurzaamheidseisen.
Duurzaam kiezen:
De onderstaande 13 Topkeurmerken stellen strenge eisen. Deze keurmerken scoren het beste op duurzaamheid, betrouwbaarheid en transparantie. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering maar het betekent wel dat je door een product met een Topkeurmerk te kopen, je bijdraagt aan een duurzame voedselketen.

Tips voor slim stroomgebruik
We gebruiken iedere dag stroom, om te koken, te wassen of voor onze elektrische auto op te laden.
Vermijd piekuren: Tussen 16.00 en 21.00 uur is er een enorme piek in het stroomgebruik, probeer je stroomgebruik tussen die tijd zo laag mogelijk te houden.
Wijs energieslurpers de deur: oude apparaten verbruiken op den duur meer stroom.
Ga voor dal-tarieven: Een deel van de energiebedrijven werkt met daluren, dan is het stroom goedkoper.
Gebruik ledverlichting: Naast het slim gebruiken van energie is het ook belangrijk om oude gloeilampen te vervagen voor een ledlamp.
Soorten afval
Er zijn verschillende soorten afval, van groente- en tuinafval tot papier, glas en textiel. Alle types afval vragen om een specifieke manier van inzamelen, zodat de grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden en daardoor wordt de impact op het milieu verkleind

Bespaar Tips
Koop minder nieuwe kleding: Voor de productie van kleding zijn enorm veel grondstoffen en chemicalien nodig. En vaak zijn de arbeidsomstandigheden heel slecht.
Koop dus minder nieuwe kleding, als je toch wil verfrissen kun je kleding bijvoorbeeld ruilen. Je kunt kleding kopen op rommelmarkten, leuke vintage boetiekjes of online via Marktplaats en Vinted.
- Doe je droger de deur uit: Een droger gebruikt ontzettend veel stroom, je kunt beter een droogrek of drooglijn gebruiken.
- Gooi het niet weg – knap het op: Knap de spullen die je hebt zelf op. Maak ze leuker en blaas ze nieuw leven in. Gebruik je creativiteit en doe aan next level recycling dit wordt upcycling genoemd.
- Bespaar water: Het doorspoelen van een wc is 35 liter (drink)water per dag. Om minder water in de wc te gebruiken kun je een fles gevuld met zand in de spoelbak leggen.
In Nederland gebruiken we per persoon ruim 120 liter per dag.
Douchen: Wanneer je 1 minuut minder lang doucht scheelt dit duizenden water. Neem een waterbesparende douchekop, deze verbruikt 20% minder warm water dan een gemiddelde douchekop.
Een bad nemen is helemaal een no-go, omdat je dan heel veel liters water verbruikt. Namelijk 4 keer zoveel water en energie dan een douche van 5 minuten.
Gebruik een douchtimer: vind je het moeilijk om in te schatten hoelang je doucht, zet dan een wekker of gebruik een douchtimer.
Tanden Poetsen: Twee minuten een kraan laten lopen kost 40 liter drinkwater, het is dus verstandig de kraan tijdens tandenpoetsen dicht te draaien.
Regenwater: Maak gebruik van een regenton hiermee kun je, de planten watergeven, maar je kunt het water ook gebruiken om bijvoorbeeld je auto mee te wassen.
Waterbesparende mondstuk:
Een waterbesparende mondstuk zorgt dat er toch een volle straal uit de kraan komt, maar met minder water, dat bespaart water maar ook energie.